Outcrossprogramma 2015 kleurverwachting
Basisprincipe van de (voorspelbare!?) mogelijkheden in kleuraftekening van de (komende) pups A-nest O'Conloch verwacht 1 juni 2015

Interessant vanwege de Rood-Witte grootvader Harry, geboren uit eenkleurig rode ierse setters; is hij zuiver rood-wit of draagt hij tevens nog de erfenis van 
'Irish spotting' si uit zijn rode ouders mee.  (of was hij wellicht die 25% kans op zuivere rood-witte (sp sp))
De vraag is in hoeverre dit vererft, of het op meerdere allelen rust en/of dit dominant terugkomt.
S = Eenkleurig rood verervend (recessief rood, ook wel als homozygoot ee bekend), soms met wit borstvlekje of palmerston snip.
Het S-gen kan varieren, te verdelen in major en minor. Het hoofdgen bepaalt het patroon, de minor regelt de grootte en verdeling.
s = rode kleur belettend (dus wit)
si = Irish spotting: Deze bontvorming begint aan de uiteinden van de hond. Witte borstvlek, witte voeten en staartpunt, wit op snuit en min of meer symmetrisch.
sp = Piebald spotting, grote witte lichaamsdelen zonder vast patroon. Van volledige mantel tot vrijwel geen rode platen. (S is dominant over sp)

Ik zal het hier eens in het vierkant van Punnet uitwerken:

Harry x Craigrua Goldie

Craigrua
Goldie
spsp
(max. piebald) R+W
Harry si sp (Irish spotting + piebald)
uitgaande van fokonzuiver hiervoor
  si sp
sp sisp spsp (P.G.I.T)
sp sisp spsp

Alle nakomelingen in deze Pallas Green I-nestcombinatie hebben beide allelen (s) >> dus allen Rood-Witten (lichaamsbouw/mixed-type kan verschillen)
50% met Irish spotting (si): Wit in beperkte delen, tekening op snuit en staart en poten
50% met Piebald bont (sp): Wit met grotere rode platen zonder vast patroon,
Zoon Pallas Green Ike Turner (vader van de pups P.G.I.T) is klassiek rood-wit en is vrijwel zeker spsp homozygoot piebald...maar als hij mogelijk het allel si heeft zal dit meewerken 
naar regelmatiger tekeningverdeling ? en hoe herkennen we dit?

 

Pallas Green Ike Turner (R-W) x Summertime Lady (Rood)

Summertime Lady
SS (
of mogelijk iets Si) 
Eenkleurig rood met wit borstvlekje
P.G. Ike Turner sp sp  
uitgaande fokzuiver rood-wit
  sp sp
S Ssp Ssp
S (of si) Ssp Ssp

Alle (eerste G0 ***) nakomelingen hebben beide allelen Rood (hoofdletter S) >> dus allen overwegend rood (lichaamsbouw/type kan verschillen en zeker bij outcross met verschillende settervarieteiten). In de voorgeschiedenis van Summertime Lady komen meermaals Ierse rode setters met witte tekening voor. de Si factor.
Vrijwel zeker te verwachten: 100% genetisch (recessief=ondergeschikt) Piebald tekening: de pups totaal overwegend rood van kleur, meer of minder wit met (grote) platen zonder uitgebreid patroon, volgens de 'Irish spotting'wetten beperkt wit aan de uiteinden van het lichaam, eerste uitbreiding in nek of buikvlek, of met rode oren en gezicht, evt. bles en witte flash in hals en nek/schouder. Ook is de kans groot dat de voeten wit tonen, misschien wel wit in de staart en als het heel mooi zou zijn een 'shower of hail'...

 

En dan nu de nieuwe uitdaging voor de IRWS toekomst, in mogelijke uitvoeringen!:

A-nest teef x bijv. Ceasar in 2017/2018 (of een Scandinavische reu)

A-nest teef
Ssp
Eenkleurig rood met evt. witte borstvlek of in meer delen
Rode Ierse setter SS fokzuiver rood
  S S      (of si)
S SS Ssp
sp Ssp Ssp    (of sisp )

Alle (G1 **) nakomelingen hebben allele Rood (S) >> dus allen overwegend genetisch en zichtbaar rood (lichaamsbouw/type/witpatroon kan verschillen)
25% Is zuiver rood, op wellicht een teen of biesje na.... Veel type gelijkenis met een Rode Ier.
75% Piebald spotting heterozygoot: Overwegend rood van haarkleur, wit op borst, snuit, hals, voeten. Veel type gelijkenis met een Rode Ier.
Indien de rode ierse setter ipv SS een Ssi is: kans op 25% SS (zuiver rood), 50% Rood met grotere witte delen, 25% echt Rood-wit (
si sp) (net als grootvader Harry; major/minor?)

A-nest teef x Rood-Wit reu

A-nest teef
Ssp
Rood met veel wit, borstvlek en witte tenen en snuit
Rood-wit reu sp sp  fokzuiver rood-wit
  sp sp
S Ssp Ssp
sp spsp spsp

50% bijna geheel rood van vacht (S), met veel Piebald bijwerking zoals borstvlek, snipe en flash op hoofd en nek. Uitermate geschikt om te paren met een IRWS.
50% zuivere rood-witten indien met allele  (sp sp)

we zullen zien hoe het eerste begin uitpakt, begin juni

N.B. De witte "Irish markings" aftekeningen volgen bij alle hondenrassen steeds een vast patroon van optreden: de eerste witte markings ontstaan altijd eerst aan de uiteinden van de hond.
Bij de rode ierse setter eerst een enkele witte borstvlek of tenen en staartpunt. Volledig Irish spotting in combinatie met Piebald geeft een rood-witte ierse setter. Bij toename van witte kleur zullen de rode oren en wangen het laatst, of helemaal niet, verdwijnen...


Volgordelijkheid bontpatronen bij o.a. de ierse setter

 

Outcrossprogramma 2015 typeverwachting

De rode en de Rood-Witte Ierse setter zijn redelijk nauw aan elkaar verwant (eigenlijk is het gewoon één ras in twee kleurvarianten). In de afgelopen 70 jaar is het type (door het aanpassen van de rasstandaarden) ook wat uiteen gegaan. De rode Ier is tevens nog een keer opgedeeld in werklijntype en showlijntype. De rood-witten hebben nagenoeg het meest weg van de werkers 'van weleer' maar door de hoge inteeltpercentages is het toppie eraf. In de bloedlijn van Summertime Lady komt 75% werklijn voor en plm. 12% allrounder (Iers/Scandinavisch/Duits/Engels bloed), 13% showwaardig/showkampioenen. De grote vraag is wat wordt het type en formaat van de G0, G1 en vooral G2. De rasstandaarden kennen wat verschillen, niet alleen in bouw maar ook karakter. Tevens is wordt de Rode Ier omschreven als "racy" en de rood-witten als "sportief". Binnen het outcrossen zal er een gemiddeld type naar voren komen. Ietsje 'stukkiger' dan de rode veldwerk Ierse setters, wellicht net zo snel, in een mooie combinatie aan uithoudingsvermogen en vooral 'dash'. Acceptatie van veranderingen kan lukken, maar binnen de hondensport wordt soms opvallend weinig speelruimte gegund. Je zult het zien....ondanks opmerkingen of mogelijk zelfs wegvaagparaktijken staat er in juni straks een nest die nog veel van zich laat horen!

Re-creatie en Re-formatie
Mijn persoonlijke mening is dat dit 'nieuwe type allround setter' erg waardevol wordt voor het gezond en weer sportief maken van de Ierse setter in beide kleurvarianten. Ook ik ben een purist, en kan me mateloos verdiepen in onderdelen, maar volgens mij loop ik, en met mij diverse andere vooraanstaande kenners van het ras, voor de meeste fokkers voor de muziek uit. 
De Ierse setter moet terug naar veldwerk, jachtcapaciteit, recreatie, sportprestaties neerzetten in welke leuke tak van hondensport dan ook. Schouders eronder en duwen geblazen! Ik wil actief meedoen door een pup uit dit nest te kiezen, wellicht produceert ze nog eens een G1 nest...en zie ik op mijn ouwe dag G2 en G3 door de velden racen.

JB

eind mei 2015